Calea Victoriei 107

Din anul 1835 și până la naționalizarea sa din anul 1948, Palatul a fost proprietatea familiei Știrbei, una dintre cele mai importante și mai bogate familii din Țara Românească. Familia Știrbei deținea fabrici de zahăr, de var și ciment, terenuri petroliere, podgorii, moșii și era acționară la cele mai mari uzine din București.

Palatul de pe Calea Victoriei 107 , reședința domnitorului Barbu D. Știrbei a fost vizitat de aristocrații europeni

Între anii 1833-1835, Prințul Barbu D. Bibescu Știrbey transformă casa boierească de pe Podul Mogoșoaiei în reședință de protocol.Clădirea a fost proiectată in stil neoclasic cu elemente grecești de arhitectul francez Michel Sanjouand, pe atunci arhitect-șef al Bucureștiului. La Palat se dădeau cele mai spectaculoase baluri din București. Ziarul Vestitorul Românesc face cronica uneia dintre aceste recepții, cea dată de Prințul Știrbei în cinstea Prințului Albert al Prusiei. În anul 1849, Barbu D. Știrbey a devenit domnitor și “gospodar” al Țării Românești, iar ceremonia de investire s-a ținut la Palat.

Prințul Barbu A. Știrbei- despre care se spune că a avut o aventură cu Regina Maria- a fost ultimul proprietar

In anul 1895 Palatul a fost moștenit de Prințul Știrbey, Barbu A. Știrbey (1872-1946) despre care s-a scris în epocă mult că a avut o relație cu Regina Maria; oricum Regele Carol l-a urât toată viața pentru presupusa legatură. Prințul Stirbey a fost căsătorit cu Nadejda Bibescu; de locuit, locuiau la Palatul de la Buftea, cel de pe Calea Victoriei fiind folosit numai pentru evenimente importante. Valoarea averii deținute de familia Știrbey era de 15.320.793 de lei, în anul 1895. „In spatele Palatului se intindea un frumos parc, cu fața spre strada Manea Brutaru. Era impodobit cu grote, cu cascade iar interiorul Palatului avea plafoane pictate, sobe monumentale aduse de la Viena .

Palatul Știrbei, loc de reprezentare; baluri, spectacole, evenimente mondene, nunți

La parterul Palatului se aflau salonul de bal, două alte salonașe, o bibliotecă și o capelă. La etaj se aflau un salon, o altă bibliotecă, fostul dormitor al lui Știrbei Vodă, fosta sală a tronului, un birou, dormitoare, camerele copiilor. La mansardă se aflau camerele servitorilor. În perioada interbelică, la Palat se țineau evenimente mondene, gale, spectacole de operetă, recitaluri de muzică clasică, nunți, petreceri răsunătoare.

Pivnițele din spatele Palatului erau ornamentate cu fresce; au fost demolate abuziv in anul 2008, deși erau monument istoric

Spectaculoase erau și pivnițele din spatele Palatului; existau chiar unde era grădina Eden, dacă ați fost vreodată acolo să beți bere. Familia Știrbey producea vinuri renumite, iar pivnițele erau bogat ornamentate cu fresce care ilustrau portretele oamenilor din epocă. În aceeași grădină, enormă pe atunci, se aflau grajdurile și spațiile de desfacere pentru produsele familiei Știrbei, de la vin, la conserve produse în fabrica lor din Buftea. În timpul celui de-al doilea război mondial, Palatul a adăpostit reședința reprezentantului Serviciilor Secrete Britanice, Edward Boxshall, soțul Elizei Știrbei.

Comuniștii au vandalizat interiorul Palatului Știrbey; au înlocuit marmura din vestibul și au vopsit tavanele pictate.

Te asteptam la FRANCROCAR sa vizitam Romania frumoasa impreuna .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.