Castelul de vânătoare de la Lăpușna

Castelul de vânătoare de la Lăpușna

Castelul Regal de Vânătoare Lăpușna este situat la o altitudine de 815 m, în comuna Ibănești, sat Lăpușna, într-o zonă muntoasă deosebită. Castelul se află la 45 de km de Reghin, în Munții Gurghiului, pe valea cu același nume. Castelul a fost construit între anii 1925-1926, însă a fost finalizat și decorat abia în 1933. El a aparținut regilor României (Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I) până în anul 1949 când a fost naționalizat. În perioada în care Nicolae Ceaușescu s-a aflat la conducerea statului, Castelul de la Lăpușna a devenit castel de vânătoare, iar la acesta au poposit nume mari ale politicii internaționale, cum ar fi Nikita Hrușciov, secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

  

Totul este construit din lemn masiv de molid, sculpturile perfect conservate de 90 de ani neavând nici o crăpătura. Vitraliile sunt originale, sobele de teracotă sunt unicate, comandate la Viena, iar geamurile duble sunt din sticlă făcută manual, dovadă stând bulele de aer care se văd prin ele. Candelabrele, feroneria, toate sunt făcute din fier forjat, lucrat manual, comandat la meșteri locali. În sala de jocuri de la parterul castelului o masă de șah a fost construită pentru a-i face pe plac lui Mihail Sadoveanu, apropiat al casei regale și împătimit al jocului minții.

Castelul de vânătoare de la Lăpușna funcționează momentan ca spațiu de cazare pentru turiști. Acesta a fost renovat recent și dispune de 40 de locuri de cazare, 16 repartizate în 8 camere cu regim de 3 stele și 24 de locuri în 13 camere cu regim de 2 stele.

Castelul de la Lăpușna este un loc ideal pentru cei care îndrăgesc drumețiile în mijlocul naturii și pentru cei care sunt pasionați de vânătoare sau de pescuit în râu de munte.

Biserica de lemn Sfântul Nicolae

În anul 1939, in vecinatatea castelului de vanatoare de la Lapusna , din dorinta regelui Carol al ll -lea , a fost stramutata din  comuna Comori , o  biserica din lemn  de stejar și molid construita în anul 1779, an cioplit peste intrarea în biserică .

Din anul 1997 s-a hotărât înființarea unei mănăstiri de călugări care să-i redea bisericii viața spirituală și să o îngrijească.

La poalele muntelui , în drum spre Castelul Regal de Vânătoare și Biserica de lemn Sfântul Nicolae, de la Lăpușna, se află Păstrăvăria de la Lăpușna, cunoscută și apreciată de localnici pentru calitatea păstrăvului fântânel.

Păstrăvaria de la Lăpușna

Păstrăvaria de la Lăpușna se află la o altitudine de 795 m, la confluența râului Gurghiu cu afluentul de stânga, Sebeșul Mare.

Te asteptam la Francrocar sa vizitam Romania frumoasa impreuna !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.