De vizitat in judetul Arges
Argesul se afla printre judetele cu un numar mare de obiective turistice , unele adevarate capodopere ale naturii , altele constructii pline de cultura si farmec ce ne asteapta sa le descoperim , la numai doua ore de mers cu masina de Bucuresti .
Iata aici numai cateva din aceste locuri ce-ti pot transforma un sfarsit de saptamana intr-o minivacanta de neuitat .
Manastirea Curtea de Arges obiectiv turistic important in jud Arges a fost construita de Neagoe Basarab (1512 – 1517) pe locul vechii mitropolii .
In imediata vecinatate a manastirii, susura neintrerupt izvorul basmului, pe care localnicii il numesc „Fantana lui Manole”.Aceasta denumire poarta peste timpuri povestea mesterului, care, neputand cobori de pe biserica dupa ispravirea ei, – luandu-i-se scarile -, si-ar fi facut aripi din sindrila si, ca un alt Icar, a sarit de pe acoperisul sfantului locas, la temelia caruia se spune ca-si zidise propria sotie. in locul in care s-ar fi prabusit, sufletul sau s-a preschimbat intr-un izvor. Manastirea Curtea de Argea este si necropola regala, incepand cu anul 1914, aici fiind inmormantati regii si reginele Romaniei: Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria, Carol al II-lea si Regina Elena , Mihai I si Ana .
Cetatea de la Poenari se afla la patru kilometri de barajul Vidraru, cocotata pe un varf de munte, la o altitudine de 860 de metri. Aici este locul in care, potrivit legendei, Vlad Tepes s-a retras din calea turcilor. Accesul pana la zidurile ei groase este si azi un chin, pentru ca nu se lasa cucerita decat de cei care se incumeta sa urce cele 1 480 de treptezidite in coama dealului. Poate si aceasta provocare atrage mii de turisti anual, care, odata ajunsi in varf, au parte de o priveliste incredibila. Ruinele cetatii lasa sa se intrevada un peisaj unic prin salbaticia si splendoarea sa.
Manastirea Namaesti, ascunsa intr-o stanca, la altitudinea de 765 m, este situata intr-o zonă cu stravechi urme istorice, de un pitoresc deosebit. Aşezată la 5 km nord-est de Câmpulung, biserica este in intregime sapată in stanca de maini necunoscute, in prima jumatate a secolului al XVI-lea.Nu se cunosc date exacte privind întemeierea schitului, dar legende transmise oral, din mosi-stramosi, in satul Namaesti, pomenesc si numele domnitorului Negru Voda.Interiorul manastirii este nepictat, cu icoane atârnate pe pereţi.
Biserica Domneasca Curtea de Arges reprezinta unul din monumentele cele mai de pret, ale arhitecturii romanesti, dupa modelul clasic bizantin al bisericilor de tip “Cruce greaca inscrisa “. A fost inceputa de Basarab I Intemeietorul la jumatatea secolului al XIV-lea si continuata de urmasii sai Nicolae Alexandru si Vladislav I Vlaicu.
Gara Basarab Curtea de Arges , Gara Regala : Impozanta cladire a garii din Curtea de Argea (Gara Regala) a fost construită în anul 1898, după un model original francez, combinat cu elemente de stil romanesc de către Andre Lecomte de Nouy.Gara Basarb din Curtea de Arges este un monument istoric ce merita vizitat.Balea Lac :Situata in inima masivului Fagaras , caldarea Glaciara Balea care adaposteste emblematicul Lac (4,6 ha, altitudine 2034 m) cu cea mai frumoasa cabana semilacustra, este pe departe cel mai important centru al sporturilor de altitudine din Carpatii Romaniei
Pestera Dambovicioara se afla in judetul Arges, la mai putin de 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucar. Pestera s-a format in calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, in urma actiunii apelor paraului Dambovicioara. Drumul spre pestera urmeaza cursul Dambovicioarei, plin de mici cascade si repezisuri, printr-un mic defileu pitoresc. Soseaua merge in paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas inverzite, inconjurate de stanca, de o frumusete deosebita.
Barajul Vidraru :Lacul de acumulare Vidraru a luat fiinta in luna martie 1966 si este amplasat pe raul Arges pe un sector de 28 km lungime. Situat intre muntii Fruntii si Ghitu, Barajul vidraru aduna apele raurilor Capra, Buda si ale catorva afluenti directi .Suprafata totala a lacului Vidraru este de 393 ha, lungimea de 10,3 km, iar latimea maxima de 2,2 km Constructia barajului Vidraru a durat cinci ani si jumatate.
TRANSFAGARASANUL (DN7C) traverseaza Muntii Fagaras si leaga Transilvania de Muntenia. Transfagarasanul este a doua sosea, ca inaltime, din Romania, urcand pana la 2042 m.Pe o distanta de 90 km, Transfagarasanul, soseaua strabate printr-un tunel de 900 m culmea principala la o inaltime de peste 2000 de metri.
Un comentariu