Gradina Botanica din Jibou

JIBOU , este un oras situat in judetul Salaj , in NV ul Romaniei , la 80km de Cluj si 530km de Bucuresti . Cu o populatie de 10 400 locuitori in Jibou există una dintre cele mai interesante grădini botanice din România, situată pe fostul domeniu al nobililor maghiari Wesselényi.

Lucrarile pentru organizarea Gradinii Botanice din Jibou au inceput in perioada anilor 1959-1968, cand Vasile Fati profesor de biologie, impreuna cu elevii si cadrele didactice reuseste sa demonstreze ca parcul din imprejurimile castelului Wesselenyi, unde functiona liceul, este potrivit pentru organizarea unei gradini botanice. Dupa trei ani devine unitate independenta. In perioada 1974-1990 a functionat sub denumirea de Statiunea Tinerilor Naturalisti. In perioada 1968-1970 a fost construita prima sera de 110 m.p. prin eforturi proprii ;fundatia la prima sera s-a turnat cu ajutorul elevilor , a personalului administrativ si a unor cadre didactic . Intre anii 1978-1982, au fost construite cele doua sere si acvariul , adevarate bijuterii arhitecturale, o constructie spatiala cu o arhitectura de exceptie.

In anul 1990 se infiinteaza Centrul de Cercetari Biologice – Jibou in cadrul caruia functioneaza, in continuare, Gradina botanica ”Vasile Fati”.

In anul 2003 au inceput lucrarile pentru Gradina japoneza , constand in amenajarea a doua lacuri artificiale si a unor constructii decorative, reprezentative pentru Japonia.

In perioada 2004-2006 se lucreaza pentru Sectorul sistematic, sector in forma octogonala. Aici plantele sunt grupate in ordine filogenetica: clase, ordine, familii.

In 2004 a fost creat parcul zoologic , fiind completat de voliere cu diferite specii de pasari, in anul 2013.

RECOMANDAT  DE  FRANCROCAR ! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *