home Articole, Despre excursii Hai la Iasi cu Francrocar !

Hai la Iasi cu Francrocar !

 IASI  -centrul cultural, economic și universitar al Moldovei . Peste 60.000 de studenți învață la universitățile din oraș.

Aici a fost fondată in anul 1860 și funcționează Universitatea Alexandru Ioan Cuza ,cea mai veche universitate modernă din România

  • 1600– Mihai Viteazul a consfințit la Iași unirea Moldovei, Tarii Romanesti si a Transilvaniei
  • 1638– primul orologiu din țările române a fost cel instalat pe la 1638 de Vasile Lupu în turnul de la Trei Ierarhi
  • 1646–prima carte de legi în limba română, intitulată Carte românească de învățătură de la pravilele împărătești și de la alte giudețe este publicată în tipografia de la „Sf. Trei Ierarhi
  • 1755– primul abecedar în limba română din Moldova, la porunca Mitropolitului Iacob Stamati a fost tipărit la Mitropolia Moldovei
  • 1830– prima bibliotecă publică din Moldova, Biblioteca Societății de Medici și Naturaliști  este înființată la Iasi
  • 1834 – primul monument din țările române: Obeliscul cu lei din parcul Copou, monumentulRegulamentului Organic

 Distanta Bucuresti – Iasi cu masina = 388 km

 Bucuresti – Buzau – Ramnicu Sarat – Focsani – Barlad – Vaslui – Iasi

 Palatul Culturii este creatia arhitectului I.D. Berindei si ajutat de catre A. D. Xenopol si Grigore Cerchez, a fost construit intre anii 1906 si octombrie 1925, acesta fiind inaugurat in 1926 de catre Regele Ferdinand al Romaniei. Palatul este asezat pe ruinele Curtii Domnesti medievale atestate documentar la 1434, iar stilul arhitectural este neogotic. In momentul de fata Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal National Moldova ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu precum si Centru de Conservare – Restaurare a Ptrimoniului Cultural, in aripa de nord – est se afla sediul Bibliotecii judetene Gheorghe Asachi. Din pacate din anul 2008, Palatul Culturii este in renovare si nu poate fi inca vizitat. In fata Palatului Culturii se afla statuia lui Stefan cel Mare.

Palatul_Culturii_Iași

Bojdeuca lui Ion Creanga este casa taraneasca si modesta a marelui scriitor, a fost construita inainte de anul 1850, povestitorul locuind aici intre anii 1872 si 1889, anul mortii sale. In anul 1879 a stat cateva luni in bejdeuca si Mihai Eminescu. Aceasta a devenit muzeu in anul 1918, fiind prima casa memoriala din Romania. In anul 1989 cu ocazia iimplinirii a 100 de ani de la moartea povestitorului Ion Creanga, s-a inaugurat alaturi de bojdeuca o cladire in care se afla expozitia documentara.

Iasi-2013_41_1

Parcul Copou a fost amenajat intre anii 1833 – 1834 si este cel mai vechi parc din Iasi, aici se afla si Teiul lui Eminescu, locul de inspiratie pentru marele poet, care a devenit simbolul vegetal al orasului Iasi, aici fiind un loc vizitat de romantici. In apfropierea teiului lui Eminescu se gaseste si bustul lui Mihai Eminescu dar si bustul bunului prieten Ion Creanga ridicat in 1932, iar peste cativa ani s-a realizat Aleea Junimea unde se gasesc busturile marilor autori romani. In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis Muzeul Mihai Eminescu, un omagiu adus poetului. Din patrimoniul muzeului fac parte cele mai importante opere, traduceri ale poeziilor sale in diferite limbi straine si multe volume de poezii: Poesii (1884), Poems (poezii in limba engleza, 1938), Augsewahlte Gedichte (poezii in limba germana,1932), Poesies (poezii in limba franceza, 1931).

Mitropolia Moldovei si Bucovinei se afla in centrul orasului si este unul din simbolurile orasului, catedrala adaposteste Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Pe 14 octombie in fiecare an se sarbatoreste Sfanta Parascheva, iar locul unde este situata Mitropolia este animata cu diverse evenimente specifice de zilele orasului. Aceasta se afla in reconstructie dar poate fi vizitata zilnic. Mitropolia Moldovei si Bucovinei (MMB) este o unitate administrativa a Bisericii Ortodoxe Romane si este condusa de catre Teofan Savu, care poartă titlul de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. A fost infiintata intre anii 1381 si 1386 si recunoscuta de catre Patriarhia Constantinopolului in anul 1401 cand era condusa de mitropolitul Iosif Musat.

poza-catedrala_iasi

Turnul Goliei are o inaltime de 30 de metri si este unul din simbolurile orasului, puteti admira de aici orasul si veti fi nevoiti sa urcati 120 de trepte, odata ajunsi in varf realizati ca s-a meritat efortul.

Turnul-Golei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *