MAREA MOARTA  A  TRANSILVANIEI

MAREA MOARTA  A  TRANSILVANIEI

Lacul Ursu din stațiunea Sovata cunoscut si sub denumirea de “ MAREA  MOARTA  A  TRANSILVANIEI “  deține trei recorduri mondiale:

 1. cel mai mare lac helioterm din lume : Lacul Ursu are o suprafață de 40.000 de metri pătrați, adâncimea de 18 metri și o salinitate medie de 250 de grame/litru.

În arealul rezervației pe lângă Lacul Ursu, sunt incluse și: Lacul Aluniș, Lacul Paraschiva, Lacul Mierlei, Lacul Roșu și Lacul Verde.  Fenomentul de heliometrie înseamnă că, la suprafața lacului se formează un strat izolator de apă dulce care păstrează căldura în apa sărată și în plus, împiedică iradierea căldurii în atmosferă. Aceste fenomen a fost descoperit în jurul anului 1900. Acest fenomen de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei fiind un fenomen unicat. 

 1. singurul lac căruia i se cunoaște data la care s-a format : “Lacul Ursu s-a format în urma prăbușirii unei exploatări de sare, la data de 27 mai 1877.  La acea dată, doi păzitori de sare adunau fânul, iar la 11:00 a venit o ploaie torențială care a luat fânul și a acoperit gaura respectivă, așa de perfect că și acum există Lacul Ursu” . 

 2. singurul lac cu apă sărată care este înconjurat de o vegetație bogată. Masivul de sare din apropierea lacului este acoperit cu un strat argilos pe care se dezvoltă o gamă arboricolă bogata .

Orașul Sovata se află pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu (Carpații Orientali), altitudine 475-530 m, la de 60 km est de municipiul Târgu Mureș (reședința Județului Mureș).

Prima atestare documentară a orașului, cu denumirea de Szavata (Sovata), este din anul 1602. În 1876, s-a primit autorizația ca apa lacurilor să fie utilizată pentru băi, iar în 1884 Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară

Obiective turistice

 • Lacul Ursu și arboretele de pe sărături

 • Muntele de sare – cu un spectaculos aspect și care se află în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde

 • Vila Magistraților – clădire datată din 1920, inițial al Casei Regale; în prezent, este Centrul Regional de Pregătire Profesională a Magistraților

 • Izvorul Maria – cu apă potabilă, aflat în parcul din imediata vecinătate a autogării din Sovata

 • Vila Bernády – construită în 1904, cumpărată în 1929 de fostul primar al municipiului Târgu Mureș, György Bernády. Monument istoric, acum în ruine.

 • Pârtia Aluniș – amenajată lângă cabana cu același nume tot mai solicitată de iubitorii sporturilor de iarnă

 • Lacul Negru – pe strada Bradului, primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne

 • Izvorul Ghera – aflat pe strada cu același nume pe locul unde se aflau primele băi sărate din stațiune

 • Centrul Cultural Domokos Kázmér – pe Strada Principală găzduit de o clădire monument istoric

 • Așezarea romană de la Sovata („Dealul Földvár”) datată din sec. I-III p. Chr.

 • Turnul roman de la Săcădat(Epoca romană).

 • Călimani – Gurghiu, sit de importanță comunitară (134.936 hectare) inclus în rețeaua ecologică Natura 2000în România.

Vara aceasta te asteptam la FRANCROCAR sa vizitam Romania frumoasa impreuna .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.