In marginea de nord a Bucureștiului , pe partea dreapta la intrarea in oras , intre Fantana Miorita (inaugurată cu prilejul expoziției Luna Bucureștilor 1936 ) si Gara Baneasa ( inaugurată la 17 noiembrie 1886, sub numele de „Gara Mogoșoaia” ), se afla Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici”, cunoscut mai degrabă ca „Vila Minovici” sau „Vila cu clopoței” (pentru că sus de tot, într-un turn, sunt agățați niște clopoței care glăsuiesc la cea mai mică adiere de vânt ) sau Vila Neodihnei ( pentru că aici Minovici se retrăgea să lucreze, zi și noapte) ‚considerată drept unul dintre monumentele arhitecturale remarcabile pentru stilul neoromânesc. Proprietarul însuși a căutat surse de inspirație în arhitectura populară.
Vila a fost ridicata la marginea Bucureștiului în 1905 pentru a deveni o veritabilă vilă de odihnă a proprietarului, un important exponent al medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea. Însă în 1906 destinația clădirii se schimbă radical și devine adăpost pentru o vastă colecție de artă etnografică românească și primul muzeu de profil din București, inițial denumit ,,Muzeul de Artă Națională Prof. Dr. Nicolae Minovici”.
Clădirea a fost proiectată de arhitectul Cristofi Cerchez.
În patrimoniul muzeului predomină obiectele textile (cămăşi, ii, fote, ştergare, scoarţe) şi cele de ceramică, însă muzeul deţine colecţii reprezentative de icoane, ouă încondeiate şi obiecte de lemn specifice gospodăriei ţărăneşti. În prelungirea salonului se afla o încăpere inedită și absolut fermecătoare, numită camera miresei. Ea cuprinde toate obiectele cu care tânăra trebuia, în numele obiceiurilor străvechi, să-și înceapă viața de femeie măritată – cufărul cu zestre, fusul de tors, scaune, masă și divan, cămăși .
Nicolae Minovici si fratele său mai mare, mult mai cunoscutul Mina Minovici, a fost cel care l-a tras de pe traiectoria artistică și l-a îndreptat, oarecum împotriva voinței sale, spre medicină. Ambii au fost pionierii medicinei legale în România, iar Nicolae Minovici a însemnat mai mult de-atât.
El a pus bazele primului birou de asistență socială, în cadrul căruia avea griji de o parte din cei 13.000 de cerșetori din vremea aceea, mai ales de copii și bătrâni. Tot el a înființat prima ambulanță din București – o trăsură cu doi cai, cu echipament și personal medical, dar și primul spital de urgență.
Te asteptam la Francrocar sa vizitam Romania frumoasa impreuna .