Trei orase sasesti din Transilvania mai putin cunoscute

Trei orase sasesti din Transilvania mai putin cunoscute

1. Reghin, mai demult Reghinul Săsesc, (în germană Sächsisch-Regen, în maghiară Szászrégen, Nagyrégen) este un municipiu în județul Mureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Apalina, Iernuțeni și Reghin (reședința).

este al doilea oraș ca mărime din județul Mureș .

Reghinul, unic prin frumusețea și istoria sa, este supranumit „Orașul viorilor”, marile săli de concerte din lumea întreagă răsunând de acordurile viorilor create aici. Născuţi cu darul de a modela cel mai nobil instrument muzical, vioara, lutierii reghineni, fie ei români, maghiari sau saşi, au devenit celebrii datorită artei şi sensibilităţii cu care se practică acest meşteşug.

  

Reghinul, în sine, este un oraş ce merită vizitat, dar poate constitui şi un punct de plecare pentru diverse drumeții în munții Călimani și Gurghiu și pentru vizitarea atracțiilor turistice din zonă: precum peșterile de mulaj din munții Călimani, zona Andreneasa, vârful Scaunul Domnului, unul dintre cele mai cunoscute puncte turistice ale defileului Mureș. Reghinul se află la doar 5 km în aval de zona balneară Ideciul de Jos și la o distanță de 25 km de Băile Sărate Sângeorgiu de Mureș.

Reghinul poate de asemenea reprezenta un punct de pornire spre cele patru castele din zonă: castelul Kendy-Kemény în stil Renascentist din Brâncovenești, castelul Teleki în stil baroc transilvănean de la Gornești, castelul de vânătoare de la Lăpușna, castelul Ráckóczi Bornemisza de la Gurghiu.

2. Mediaș (în latină Media, germană Mediasch, în maghiară Medgyes, în dialectul săsesc Medwesch, Medveš) este un municipiu în județul Sibiu, Transilvania, România, format din localitatea componentă Mediaș (reședința), și din satul Ighișu Nou.

  

Un oraș pitoresc în care se simte îmbinarea dintre vechi și nou, cu o alternanță de stiluri arhitectonice, de la gotic la cel renascentist și neoclasic, la baroc și secession (Jugendstil). „Civitas Mediensis” și-a conservat trecutul istoric în 17 turnuri și bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porți principale și 4 secundare de acces în vechea cetate. Biserica fortificată Sfânta Margareta deține un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indică fazele lunii. Această biserică este importantă și pentru că aici a fost închis domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, în anul 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matia Corvinul. Tot aici principele transilvănean Ștefan Báthory a fost ales în funcția de rege al Poloniei.

Altarul de la Mediaș este o capodoperă a goticului transilvănean.

Centrul istoric al orașului Mediaș apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania , orașul avand o  vechime de peste 7 secole .

3. Bistrița, este cel mai nordic oraș săsesc din țară. Aici puteți descoperi monumente remarcabile precum complexul de clădiri Sugălete datând din secolul al XV-lea până în al XVI-lea, rămășițele cetății Bistrița, porțile orașului vechi sau muzeul regiunii Bistrița. Acesta din urmă este instalat într-o fostă garnizoană și are secții de arheologie, etnografie și arte plastice. Un alt reper important al orașului este Biserica Evanghelică, reprezentativă a tranziției de la stilul gotic la stilul renascentist din Transilvania.

Municipiul Bistriţa este situat în partea de nord-est a Podişului Transilvaniei, în Depresiunea Bistriţei  , pe un teren plan, la o altitudine de 356 m .

Oraşul este străbătut de râul Bistriţa, râu al cărui nume îl poartă  si  ste înconjurat de coline acoperite cu  livezi  .

In anul 2021 te asteptam la FRANCROCAR  sa vizitam Romania frumoasa impreuna .

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.