Castelele Familiei Regale a Romaniei:

Cu o prezenta discreta in ultimii ani in Romania , dar cu 154 de ani in spate de istorie , Casa Regala a Romaniei detine cateva proprietati ,devenite obiective importante pentru turismul din Romania .

Casa Regala a Romaniei detine in proprietate :

  • Domeniul Regal Sinaia, retrocedat în 2007, cu Castelele Peleș, Pelișor și Foișor.

  • Domeniu Regal de la Săvârșin.

  • Palatul Elisabeta ,oferit ca reşedinţă oficială permanentă a Regelui Mihai, în calitate de fost şef de stat. Acesta nu se află în proprietatea sa.

Domeniul Regal Sinaia :

  CASTELUL  PELES

Castelul Peleș

„Castelul Peleş , astazi unul dintre cele mai importante muzee din Romania , construit intre anii 1873-1914, este cel mai vizitat obiectiv turistic din Romania ;turisti din toate colturile lumii raman impresionati de frumusetea desprinsa parca din basm a acestuia . Cateva filme americane , cu printi si printese au fost chiar filmate la Castelul Peles in ultimii ani.

Reședința de vară a regilor României a fost construită la dorința regelui Carol l ( primul rege al Romaniei 1866-1914 ) și a fost plătită în integralitate de acesta. Castelul Peleș a fost primul castel elctrificat în totalitate din Europa și chiar din 1883 castelul are încălzire centrală.

intre 1893-1947 = resedinta regala

1948 – cladirea a fost nationalizata

din 1953 a fost muzeu

din 2007 – proprietate a Majestatii sale Regele Mihai I al Romaniei si institutie publica administrata de Statul roman .

 FILM CASTEL PELES


Castelul Pelișor

Din 1903, Pelișor a fost reședința de vară a principilor moștenitori ai României. Construit din dorința lui Carol l, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria, Pelișor mai este numit și „Casa de vis“. Castelul îmbină elemente germane cu unele româneşti și ilustrează gusturile Reginei Maria.Pelişor are doar 99 de încăperi, faţă de Castelul Peleş cu 160 de încăperi. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reşedinţă princiară: Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar, iar Dormitorul de aur este decorat după planurile şi desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. Tot după planurile reginei a fost decorat şi biroul ei, iar pereţii Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoţiei, locul natal al ei.După anul 1948, castelul Pelişor este preluat de către statul român, devenind Casa de creaţie a scriitorilor, compozitorilor şi artiştilor plastici din România. După anul 1990, specialiştii au reuşit să reconstituie un spaţiu princiar şi regal, respectând în bună măsură şi inventarul acestuia. Muzeul a fost inaugurat în luna februarie 1993.

 CASTELUL   PELISOR

 

Castelul Foișor

Foișorul a fost folosit de cuplul regal Carol I-Elisabeta până când s-au mutat în Castelul Peleș. După moartea reginei Elisabeta, Foișorul a rămas un timp nelocuit, fiind luat în folosință de principele moștenitor Carol și de soția sa, Elena. Aici s-a născut la 25 octombrie 1921, viitorul rege Mihai.

În timpul domniei lui Carol al II-lea, Foișorul a fost folosit de acesta și de principele moștenitor Mihai. A fost locuit și de regele Mihai și mama sa regina mamă, Elena, până în decembrie 1947, aici petrecându-și familia regală sărbătorile de iarnă când Petru Groza i-a chemat la București pentru a discuta o „chestiune de familie”, abdicarea regelui Mihai.

La fel ca toate proprietățile familiei regale, Foișorul a fost naționalizat în 1948. Din cele trei palate de pe domeniul Peleș, Foișorul este singurul care nu a fost deschis vizitării de către publicul larg niciodată.

  CASTELUL  FOISOR

Domeniul Regal Săvârșin :

Castelul de la Săvârșin

„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult.”, spune Alteţa Sa Regală Principesa moştenitoare Margareta.Situat în Arad, acest castel a fost construit între anii 1650-1680, iar în 1943, Regele Mihai l cumpără acest domeniu. Castelul este înconjurat de un parc prevăzut cu lac și debarcader. Parcul dendrologic din jurul castelului a fost înființat de vicecomitele Andras Forray, în anul 1514, care a fost domn de pământ și a avut moșie în zona Săvârșinului. Acest parc are o suprafață de 6,5 hectare și conține câteva specii rare de arbori și arbuști, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoși de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari și multe altele

După ce a fost confiscat de comuniști în 1948, la fel ca toate celelalte proprietăți regale, castelul a revenit în posesia Casei Regale la 1 iunie 2001. Principesa Margareta conduce acțiunile de restaurare a parcului și a casei în acelasi stil creat în 1943 de Regina-mamă Elena.

In urma cu doua saptamani , Majestatea Sa Margareta și Principele Radu ne-au invitat la „Grădina de trandafiri, la Grădina de legume și la sere, pentru a vedea cum arată munca de zi cu zi a celor care slujesc natura și unul dintre cele mai vechi parcuri din România, creat în anul 1820 „. Vezi aici filmul :https://www.facebook.com/164437050270956/posts/2994978753883424/?vh=e&d=n

 CASTELUL   DE  LA  SAVARSIN

 

Palatul Elisabeta

Situat pe șoseaua Kiseleff din București, Palatul Elisabeta este reşedinţa oficială a Familiei Regale a României.  Este locul în care se desfășoară majoritatea evenimentelor şi întâlnirilor publice ale membrilor Familiei Regale.

Palatul Elisabeta se află pe un teren situat ca o „insulă” în interiorul Muzeului Satului, în vecinătatea Teatrului de vară din Parcul Herăstrău.

Palatul a fost construit în anul 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. El nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară. Palatul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 august 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta.

Într-unul dintre saloanele aflate la etaj, Regele Mihai a fost forțat să semneze un act nelegal de abdicare, la 30 decembrie 1947.

Palatul s-a aflat în proprietatea Principesei Elisabeta până la naționalizarea lui în 1948. În prezent, palatul se află în proprietatea statului și este administrat de Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RAAPPS).

După revenirea definitivă în țară a Familiei Regale a României, petrecută în 1997 (la exact 50 de ani de la plecarea în exilul forțat), Palatul este folosit ca singura reședință oficială și locuință a Familiei Regale din București.

 PALATUL ELISABETA

In anul 2020 va asteptam la Francrocar Rent a Car sa vizitam Romania frumoasa impreuna !

 

Un comentariu

  1. Nihil Sine Deo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ani multi de reziatenta si frumusete.
    Inalta dedicatie pt NEAM, pt. BINE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.