Femeia care a pus bazele sistemului de navigatie prin satelit

Femeia care a pus bazele sistemului de navigatie prin satelit :

Toti folosim in ziua de astazi sistemul GPS – Global Positioning System (din engleză; în traducere liberă, Sistem de Poziționare Globală; prescurtat GPS )  – un sistem global de navigație prin satelit și unde radio  .

 Vechea harta cu care calatoreau parintii nostri , a fost inlocuita in prezent cu GPS ul care iti vorbeste in limba ta cum poti ajunge la destinatia dorita , in orice colt din lumea aceasta .

Fie ca este un aparat de sine statator , fie ca este instalat pe telefon sau chiar pe sistemul de navigatie al autoturismului , multi dintre noi nu stiu cine a fost mintea sclipitoare care l-a inventat .

Matematiciana americană  Gladys Mae West ( nascuta in anul 1930 ) este cunoscută pentru contribuțiile sale matematice care stau la baza sistemelor de navigație prin satelit. West a fost introdusă în Hall of Fame al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. Dupa  ce a studiat matematica la Universitatea de Stat din Virginia  ,  in 1956 Gladys West a început să lucreze la Centrul Naval Surface Warfare la Divizia Dahlgren, unde a fost cea de-a doua femeie de culoare care a fost vreodată angajată acolo. West a început să colecteze date de la sateliți, fapt care, în cele din urmă, a dus la dezvoltarea Sistemului de navigație prin satelit.

Sistemul de poziționare globală (GPS) este un sistem american de radionavigație spațială care oferă servicii fiabile de geolocalizare, navigație și referință în timp pentru utilizatorii civili, non-stop și gratuit , in intreaga lume .

Oricine poate să-și localizeze cu precizie poziția și să obțină indicații precise pentru a ajunge la destinație, fie pe jos, cu mașina, cu avionul sau cu barca. GPS-ul a devenit un element central al sistemelor de transport din întreaga lume, apreciat pentru capacitatea sa de a ajuta oamenii să navigheze în zbor, pe uscat sau pe apă. Serviciile de salvare și serviciile de urgență se bazează pe GPS pentru a localiza locurile misiunilor lor de salvare și pentru a obține referințe de timp.

Primul sistem GPS, „Jones Live Map”, a fost inventat de J.W. Jones, în 1909. Dispozitivul a fost primul sistem de ghidaj pentru automobiliști ce consta din mai multe discuri imprimate cu hărți care îi arăta șoferului direcția prin manevrarea unor cadrane speciale. Discurile acopereau 100 de mile de drumuri cunoscute, cartografiate de The Touring Club of America. La fiecare 100 de mile, discul trebuia schimbat. Până în 1919, sistemul inventat de Jones, acoperea peste 500 de rute din S.U.A., de la New York la Los Angeles.

Primul sistem de navigație prin satelit, Transit, folosit de Marina SUA, a fost testat cu succes în 1960. Alcătuit dintr-o constelație de cinci sateliți, putea furniza o poziționare ce se actualiza o dată pe oră.

În prezent, sistemul GPS-ul este utilizat în numeroase domenii, având aplicații civile și militare semnificative.

Civile :

Sistemul GPS are o multitudine de aplicații civile dintre cele mai diverse în multe dintre domeniile de activitate umană.

 • Telefoane mobile

 • Navigație și localizare rutieră: localizarea autovehiculelor în trafic, găsirea rutelor pentru șoferi

 • Transporturi aerieneși navale: ghidarea prin GPS a aeronavelor, în zbor, pentru aterizare și decolare în condiții de vizibilitate slabă; conducerea navelor pe rutele cele mai scurte și sigure.

 • Topografie și geodezie

 • Cercetare seismică

 • Studii climatice

 • Minerit: localizarea și cartografierea  zonelor bogate în zăcăminte, utilaje conduse prin GPS, managementul flotei de utilaje.

 • Construcții: utilajele pot fi dotate cu senzori GPS de mare precizie.

 • Agricultură : managementul suprafețelor de teren și asistarea lucrărilor agricole cu tractoare  care sunt dotate cu sisteme automate de conducere ghidate prin GPS.

 • Zootehnie : fermele  pot utiliza tehnologia GPS pentru localizarea animalelor, sau implementarea de garduri virtuale.

 • Silvicultură : gestiunea pădurilor prin introducerea tuturor datelor din amenajamentele forestiere în baze de date

 • Recreațional: sport (ciclism, înot, alergare, camping), petrecerea timpului liber, orientare în natură, jocuri care presupun existența unui receptor GPS (Geocaching, golf).

 • Ceas de mare precizie: ceas sincronizat în permanență cu ceasurile atomice cu care este dotat sistemul de sateliți. 

Militare :

 • navigație terestră, aerienă și maritimă

 • ghidare rachete și proiectile de diferite tipuri

 • operațiuni de căutare și salvare

 • recunoaștere și cartografiere

 • detonare nucleară.

Un comentariu

 1. Remarcabil , acum stim cum si cand a aparut GPS-ul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.