Lacul Sfanta Ana , Tinovul Mohos si Observatorul de ursi

Lacul Sfanta Ana , Tinovul Mohos si Observatorul de ursi

La 244 km de Bucuresti , dupa ce ai trecut de Brasov si de Sfantu Gheorghe ,

la capatul unui drum care iti pune rabdarea la incercare , se afla Lacul Sfânta Ana (în maghiară Szent-Anna tó) este singurul lac vulcanic din România. Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare (în maghiară Nagy-Csomád), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani.

drumul de la parcare pana la lac se face prin mijlocul unei paduri de foiase parca desprinsa din poveste.

Lacul are o formă ovală, semiaxa mare fiind de 680 m iar cea mică de 470 m.

Conform măsurătorilor efectuate în anul 2005, adâncimea maximă a lacului este de 6,4 m. Conform acelorași măsurători, grosimea maximă a sedimentelor este de circa 4 m. Lacul Sf. Ana este alimentat exclusiv din precipitații, gradul de mineralizare al apei fiind din acest motiv extrem de scăzut. Iarna, lacul este acoperit cu un strat de gheață de până la 1 m.
Flora si fauna lacului sunt saracacioase din cauza lipsei de oxigen si a stratului de mal care atinge grosimea de 4-3m . Totusi ,daca ai noroc , poti vedea  rate salbatice , tritoni de apa , serpi de apa si libelule .

Tot aici,in primul crater format in partea de sud-est a varfului Ciomatu Mare (1301 m) la altitudinea de 1050m , pe o suprafata de 80 de hectare , se afla Tinovul Mohos . Acesta a devenit o zona de atractie turistica , datorita plantelor rare ramase pe stratul gros ce acopera vechiul lac vulanic si a  plantelor carnivore -roua cerului . Tinovul se poate vizita numai impreuna cu ghidul rezervatiei in grupuri organizate , pe un podet suspendat .

Putin mai sus , itre Gheorghieni si Praid , se afla observatorul de ursi MEDVELES , locul undse turistii pot vedea animalele salbatice in mod natural .Totul se face organizat , turistii sunt preluati cu masinile , insotiti de supraveghetori si dusi in locurile special amenajate pentru observarea animalelor salbatice .

https://www.medveles.eu/ro/index.php

Frumusetea si unicitatea locurilor , atrag turisti din intreaga Europa , dar din pacate zona nu este suficient promovata in Romania .

Recomandat de Francrocar rent a car !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.