Regele râurilor europene

Napoleon numea Dunărea „Regele râurilor europene”, iar Nicolae Iorga, „cea mai bogată în daruri”,

I se mai spune ”Amazonul Europei”.

Dunărea este un fluviu de o varietate uluitoare care se întinde pe o distanță de aproape 3000 de kilometri, pornind din Munții Pădurea Neagră din Germania până la Marea Neagră.

  • Traverseaza zece țări : Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina

  • Traverseaza patru orașe-capitală : Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

  • Orasul cu numarul cel mai mare de locuitori pe care il strabate Dunarea este Budapesta, cunoscuta si fermecatoarea capitala a Ungariei, care are o populatie de peste 1.7 milioane de oameni iar cel mai mic oras pe care il cutreiera fluviul este Sulina, cel din Romania, oras care are cam 5.000 de locuitori

Dunărea este, în lume,  fluviul cu cel mai pregnant caracter internațional și are o importanță covârșitoare pentru fauna sălbatică a Europei.

Dacă majoritatea râurilor curg pe direcția nord-sud, Amazonul Europei curge dinspre vest spre est.

Delta Dunării este unică în lume din mai multe puncte de vedere: este singura deltă declarată rezervație a biosferei, aici este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob, iar suprafața deltei crește anual cu 40 mp.

Denumirea dată de romani „Danubius” (Zeul fluviilor) a fost mai târziu preluată de alte popoare, și modificată, devenind Donau în limba germană, Dunaj în limba slovacă, Duna în limba maghiară, Dunav în limba croată, Dunav; Дунав în limba bulgară și limba sârbă, Дунай (Dunai) în limba ucraineană, pentru țările riverane, și Danube în limba engleză și limba franceză și Tuna în limba turcă.

Cursul inferior se desfășoară pe o distanță de 1.075 km, între localitățile Baziaș și Sulina, făcând graniță cu Serbia (235,5 km), Bulgaria (469,5 km), Republica Moldova (0,6 km) și Ucraina (53,9 km). Datorită faptului că traversează o multitudine de regiuni naturale, cursul inferior este împărțit în 5 sectoare (Ujvari, 1972):

  • Defileul carpatic (144 km)
  • Sectorul sud-pontic (566 km)
  • Sectorul pontic oriental cu bălți (195 km)
  • Sectorul predobrogean (80 km)
  • Sectorul deltaic (90 km)

Dunărea colectează majoritatea râurilor din România cu excepția unora din Dobrogea, transportând anual circa 60 de milioane de tone de aluviuni și 200 de miliarde m³ de apă. De asemenea, prezintă importanță deosebită pentru: navigație, hidroelectricitate, piscicultură, furnizând apă pentru industrie, agricultură, populație.

În Lunca Dunării se află multe așezări printre care 18 orașe, (Moldova Nouă, Orșova, Drobeta-Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Fetești, Cernavodă, Hârșova, Brăila, Galați, Isaccea, Tulcea și Sulina), fiind traversată de cinci șosele și trei căi ferate.

Apolodor din Damasc a avut nevoie de doar doi ani pentru a construi primul pod peste Dunăre între anii 103-105. Cu o lungime de circa 1.135 metri şi o înălţime de 12 metri, construcţia a avut un rol decisiv în cucerirea Daciei, înlesnind trecerea trupelor romane pe teritoriul regelui Decebal. Al doilea pod peste Dunăre a fost construit în timpul împăratului Constantin cel Mare, în anul 328. Podul avea o lungime de peste 2.000 de metri şi făcea legătura între cetatea Sucidava şi satul bulgăresc Ghiden. Alte două poduri au fost construite pe Dunăre în a doua jumătate a secolului al XX-lea, podul de la Giurgiu şi Calafat Vidin. 
In anul 2020 te asteptam la  Francrocar sa vizitam Romania frumoasa impreuna .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.