Cum poti petrece un weekend la Sinaia ?

La numai 100 km de Bucuresti , statiunea Sinaia , este renumita inca din 1866 cand principele Carol I al Romaniei a ajuns la Manastirea Sinaia .El s-a implicat in dezvoltarea si organizarea regiunii  iar in anul 1873 a decis inceperea construirii Castelului Peles  .

Pentru vizitarea acestei statiuni  merita sa dedicam un weekend , pentru a ne bucura din plin atat aerul curat cu miros de zmeura in timpul verii , de privelistea oferita de muntii  Carpati care inconjoara orasul ,

  

dar si de cele unsprezece monumente istorice de arhitectura de interes national .

Cazinoul din Sinaia : Este situat în parcul „Dimitrie Ghica” și a fost construit la inițiativa lui Carol I. Construcția a început în anul 1911 și a fost terminată un an mai târziu, cazinoul fiind inaugurat la data de 5 iulie 1912. Închis temporar, printr-un decret regal, în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, a fost reinaugurat în 1913, printr-un concert al tânărului, genial violonist român George Enescu.In prezent , Cazinoul este gazda a numeroase conferinte , simpozioane , congrese nationale si internationale .

Tot in parcul Dimitrie Ghica din Sinaia , se afla

Hotelul Palace construit in perioada 1911- 1912 , dupa planurile arhitectului Petre Antonescu , o adevarata capodopera a inceputului de secol XX .

Manastirea Sinaia – mănăstire creștin-ortodoxă de călugări, subordonată Arhiepiscopiei Bucureștilor, Biserica Ortodoxă Română. Este deservită de 20 de persoane, călugări și mireni.

În secolele XV-XVI sunt atestate în zonă două mici schituri de lemn, Sf. Ana și Sf. Nicolae.
Între 1690-1695 Spătarul Mihail Cantacuzino construiește partea veche a mănăstirii, cu biserica mică, una din primele construite în stilul brâncovenesc. A numit-o ,,Mănăstirea Sinaia” în amintirea pelerinajului său la Ierusalim și Muntele Sinai. Nu a fost niciodată închinată.

Între 1842-1846 este construită partea nouă a mănăstirii, cu biserica mare, care a fost refăcută între 1897-1903. Prima biserică electrificată din România.

În 1895 a fost inaugurat muzeul mănăstirii, primul de acest gen din România. Aici se află icoane de Pârvu Mutu – cel mai mare pictor bisericesc român, venerat ca sfânt sub numele de Cuviosul Pafnutie Zugravul -,  icoane din Alep-Siria, din Moscova, sfinte cruci de la Betleem, Ioannina și Constantinopol. Biblia din 1688 este prima tipărită integral în limba română, iar tipăriturile muzicale sunt primele de acest fel în limba română.În paraclisul de iarnă din cetatea veche a funcționat prima școală din zonă. Tot în cetatea veche se află cavoul lui Take Ionescu, Prim-Ministru al României (+ 1922)

Bineinteles cea mai mare atractie a statiunii Sinaia , o reprezinta iarna cei   22 km de domeniu schiabil , cel mai inalt domeniu schiabil din tara , desfasurat pe mai multe zone : Valea Dorului , Valea cu Brazi , Valea lui Carp , Valea Soarelui , Valea Dorului .

      

O descoperire recenta si placuta in Sinaia , a fost restaurantul Tirol aflat in  Hotelul International . Atmosfera calda , personalul amabil si mancarea cu specific tirolez , iti creeaza  impresia ca te afli cu adevarat in Alpi .

EXCURSIE RECOMANDATA  DE   FRANCROCAR RENT A CAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.