Imagini de basm din „cel mai inalt sat din tara „

Imagini de basm din „cel mai inalt sat din tara „:

Un sat braşovean, situat între Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, este localitatea românească aflată la cea mai mare altitudine.

Satul Fundata este situat pe culoarul Rucăr – Bran, la o altitudine de 1.360 metri.

 Începând cu data de 16 iulie 1973 satul Fundata (Brașov), alături de alte 13 localități, se declara, experimental, sat de interes turistic denumit „sat turistic”.

Din această localitate se poate pleca în trasee prin masivul Piatra Craiului sau în drumeţii prin Cheile Moieciului, Cheile Grădiştei sau în rezervaţiile naturale Peştera şi Cheile Dâmbovicioara.

Unele trasee nu sunt deloc uşoare şi, înainte să plecaţi la drum, trebuie să vă echipaţi corespunzător şi să cereţi informaţii la Primărie, unde există şi hărţi turistice speciale, care vă arată traseele marcate şi pe cele destinate doar celor experimentaţi într-ale muntelui .

 

Turistul care pleacă din Bucureşti poate ajunge la Fundata în 3-4 ore şi are la dispoziţie cu masina ruta pe DN1 si drumuri adiacente (Bucureşti-Ploieşti-Predeal-Pârâul Rece-Râşnov-Fundata) sau pe A1 până la Piteşti, apoi drumul spre Câmpulung şi Fundata. Există şi un alt traseu, prin Târgovişte-Câmpulung-Fundata.

Dacă ajungi la Fundata, vei găsi cazare pentru toate gusturile : case simple ale oamenilor din sat, unde te vei simţi exact ca la bunici, sau pensiuni moderne, care oferă condiţii chiar şi pentru cei mai pretenţioşi  turişti .Pe lângă peisajele superbe, Fundata este renumită şi pentru preparate tradiţionale, mai ales pentru brânzeturi şi pastramă .

La Fundata a luat naştere şi schiul fond din România. Aici, în 1930, principesa Ileana, fiica reginei Maria, a început să organizeze cursuri de schi pentru copii, iar la 23 februarie 1930, a avut loc şi prima competiţie de schi fond. La Fundata, toată lumea ştie să schieze, deoarece iarna este grea şi zăpada foarte mare. În trecut, oamenii se deplasau mai mult pe schiuri, pentru că drumurile nu erau asfaltate şi nu exista nicio altă posibilitate de transport.

Dacă ajungeţi la Fundata, trebuie neapărat să vizitaţi biserica veche, care acum este monument istoric.  Este o biserică din piatră, acoperită cu şindrilă. A fost construită la 1830 de familia preotului paroh Bucur Moşoiu şi pictată de Ioan Vartolomeiu, un dascăl din Şimon. Biserica a fost conservată perfect şi aici se mai ţin două slujbe pe an, în Sâmbăta Morţilor şi de Adormirea Maicii Domnului, care este şi hramul bisericii.
Te asteptam la Francrocar sa vizitam Romania frumoasa impreuna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.