Cele mai frumoase Gradini Botanice din Romania :
Gradina Botanica Iasi
-
înfiinţată în anul 1856 – prima grădină botanică universitară românească
-
cea mai mare din ţară, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate.
-
poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu.
Pe actualul amplasament ocupă o suprafaţă de 89,55 de hectare, fiind organizată în 10 secţii: Sistematică, Fitogeografică, Complexul de Sere, Flora şi Vegetaţia României, Silvostepa Moldovei, Biologică, Plante Utile, Dendrarium, Ornamentală şi Rosarium.
În prezent colecţiile Grădinii Botanice reunesc 9.876 de taxoni vegetali, care provin din diferite regiuni biogeografice, fiind cultivaţi în condiţii protejate şi în exterior. Cadrul natural, oferă condiţii excelente pentru conservarea fondului genetic de plante indigene şi exotice, educaţie, cercetare şi recreere.
Caracterul unic al Grădinii Botanice din Iaşi este conferit de valoarea patrimonială remarcabilă a colecţiilor ştiinţifice şi de secţia destinată persoanelor cu dizabilități de vedere, unde speciile de plante, bogate în uleiuri eterice, sunt prevăzute cu explicaţii în alfabetul Braille.
De asemenea, menționăm prezența a două exemplare de tei argintii, care provin din drajonii colectați din Teiul lui Eminescu și plantați în anul 1981, în secția Biologică.
Gradina Botanica din Iasi
Gradina Botanica Bucuresti
* înfiinţată în anul 1860, pe lângă Facultatea de Medicină şi Farmacie, de către doctorul Carol Davila
* suprafață de 18,2 ha, localizată în partea vestică a orașului (latitudine nordică 44°24′, longitudine estică 26°06′), pe malul drept al Damboviței, Grădina Botanică „D. Brandza” se situează la altitudine mică (73-87 m s.n.m.) și reflectă caracteristicile reliefului specific regiunii de câmpie.
*Decretul de înființare a fost semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza la data de 5 noiembrie. La acea dată, Grădina Botanica ocupa o suprafaţă relativ mică (7 ha) și era localizată în partea stângă a Şoselei Cotroceni. Amenajarea adecvată a acestui spaţiu, ca bază didactică şi de cercetare, a fost realizată sub conducerea priceputului botanist Ulrich Hoffmann, ca prim director al acestei instituţii.
În anul 1874 Grădina Botanică a fost mutată de pe vechiul amplasament în centrul oraşului, pe terenurile palatului Vasile Şuţu situate în faţa Universităţii, având la conducere pe remarcabilul profesor dr. Dimitrie Brandza.
Cele doua razboaie mondiale i-au adus pagube substanţiale Gradinii Botanice , afectând puternic clădirile existente, colecţiile de plante, spaţiile exterioare şi implicit desfăşurarea activităţilor didactice şi ştiinţifice.
Astazi , beneficiind de o suprafață de 18,2 ha, localizată în partea vestică a orașului (latitudine nordică 44°24′, longitudine estică 26°06′), pe malul drept al Damboviței, Grădina Botanică „D. Brandza” se situează la altitudine mică (73-87 m s.n.m.) și reflectă caracteristicile reliefului specific regiunii de câmpie.
Organizta in mai multe sectoare : Sectorul decorativ , sectorul plante rare , sectorul plante mediteraneene, Gradina italiana , sectorul flora Dobrogei
Gradina Botanica din Bucuresti
Gradina Botanica Cluj
* infiinţată în anul 1920 şi deschisă oficial pentru public în anul 1925, Grădina Botanică „Alexandru Borza”
* se întinde pe o suprafaţă de 14 ha, teren cu configuraţie variată, potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente.
*Aici sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice, grupate, pentru o mai bună administrare, în mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic, complexul de sere şi sectorul destinat persoanelor cu deficienţe de vedere – creat relativ recent pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor exprimate în repetate rânduri de către comunitate.
Sectorul Ornamental este menit să ofere vizitatorului o paletă largă de specii şi varietăţi horticole decorative a căror formă şi culoare se schimbă după sezon. Menţionăm aici rosariumul ce conţine aproximativ 250 de soiuri de trandafiri şi colecţiile de: lalele, narcise, zambile, dalii, cane, gladiole şi crini ce se schimbă în funcţie de sezon.
Sectorul Fitogeografic cuprinde mai multe obiective cu tematici menite să grupeze plante din diferite regiuni geografice. Orientul este reprezentat de Grădina Japoneză aranjată în stilul tradiţional “gyo-no-niwa”. Flora din diferite regiuni geografice ale ţării noastre este, de asemenea, foarte bine reprezentată pentru: câmpia şi podişul transilvan, vegetaţia Munţilor Carpaţi şi litoralul Mării Negre.
imagini de la Gradina Botanica din Cluj Napoca
Gradina Botanica Jibou
* cea mai interesanta grădina botanica din România, situată pe fostul domeniu al nobililor maghiari Wesselényi.
* Lucrarile pentru organizarea Gradinii Botanice din Jibou au inceput in perioada anilor 1959-1968, cand Vasile Fati profesor de biologie, impreuna cu elevii si cadrele didactice reuseste sa demonstreze ca parcul din imprejurimile castelului Wesselenyi, unde functiona liceul, este potrivit pentru organizarea unei gradini botanice. Dupa trei ani devine unitate independenta. In perioada 1974-1990 a functionat sub denumirea de Statiunea Tinerilor Naturalisti. In perioada 1968-1970 a fost construita prima sera de 110 m.p. prin eforturi proprii ;fundatia la prima sera s-a turnat cu ajutorul elevilor , a personalului administrativ si a unor cadre didactic . Intre anii 1978-1982, au fost construite cele doua sere si acvariul , adevarate bijuterii arhitecturale, o constructie spatiala cu o arhitectura de exceptie.
In anul 1990 se infiinteaza Centrul de Cercetari Biologice – Jibou in cadrul caruia functioneaza, in continuare, Gradina botanica ”Vasile Fati”.
In anul 2020 te asteptam la Francrocar sa vizitam Romania Frumoasa impreuna /Cele mai frumoase Gradini Botanice din Romania