Excursie in Targu Mures

Excursie in Targu Mures

Situat in inima Transilvaniei istorice , la 340 km de Bucuresti , la aproape 6 ore de mers cu masina ,sau o ora cu avionul sau opt ore cu trenul , orasul Targu Mures merita cu prisosinta cateva zile pentru a-l vizita .

Dintre obiectivele turistice ale orașului face parte Centrul, cu piața centrală, numită Piața Trandafirilor, unde se află nenumărate clădiri construite în stil baroc , neoclasicist si secesionist , cum ar fi Biserica Sfântul Ioan BotezătorulTurnul franciscanilorPalatul Culturii .

Palatul Culturii

Palatul a fost construit între anii 1911-1913 în stil secesionist, după planurile lui Komor Marcell şi Jakab Dezső. Ţiglele colorate sunt de la firma Zsolnay. Pe scena sălii de concerte, cu o capacitate de 800 de locuri, au evoluat Pablo Cassals, Jan Kubelik, George Enescu, David Ojsztrah, Bartók Béla. Farmecul holului lung de 45 m este asigurat de cele 12 vitralii, proiectate de Thorozkai-Wigand Ede şi Nagy Sándor, care au fost realizate pentru a reprezenta Europa la Expoziţia mondială de artă decorativă din San Francisco în 1914…dar a izbucnit I.războiul mondial! În timpul celui de al II-lea război mondial vitraliile au fost ascunse în pivniţă. Cele două capete ale holului sunt acoperite cu oglinzi veneţiene. Perla palatului este sala cea mai mică, cea cu oglinzi. Pinacoteca de la etajul trei găzduieşte peste 1000 tablouri valoroase, iar biblioteca are peste un milion de volume cu multe rarităţi

pal-culturii1

Cetatea Medievala

Construită în secolul al XVII-lea, cetatea medievală a fost ridicată în locul castelului-cetate de odinioară al voievodului transilvănean Báthori István din 1492, distrus în anul 1601 de invazia turco-tătară. Un an mai târziu au fost începute lucrările de reconstrucţie. Au fost ridicate 7 bastioane, din care 5 construite de bresle.Bastioanele cizmarilor, blănarilor şi lăcătuşilor, dogarilor, croitorilor, măcelarilor, a lui Báthory şi bastionul de poartă au fost legate între ele de ziduri de 10m înălţime. Cetatea a mai fost înconjurată de un şanţ de 10 metri lăţime şi 8 de adâncime, astupat la începutul secolului a XX-lea. În incinta cetăţii au existat diferite clădiri, care au fost demolate în anul 1962, pentru realizarea unui parc de distracţii. Biserica Reformată a rămas intactă.

42909298

Scara Rákóczi

Pasajul ce numără 70 de trepte a fost construit în anul 1902, şi denumit Scara Rakoci în memoria principelui Rákóczi II, care a fost investit ca principe al Transilvaniei aici în Târgu Mureş la 5 aprilie 1707. Construcţia pasajului se leagă de numele arhitectului Soós Pál.

2014-07-01 16.48.18

Catedrala Ortodoxa

Catedrala a fost ridicată în centrul oraşului în locul celebrei fântâni cântătoare, care după moartea constructorului s-a defectat şi nimeni nu a putut s-o repare şi a fost demolată. Pe locul rămas liber, în 1925 au început lucrările de construcţie după proiectele lui Iosif Vlad.

Biserica-Ortodoxa-Romana-2

Palatul Toldalagi

Palatul familiei Toldalagi a fost proiectat de arhitectul francez Jean Luidor în stil baroc, şi a fost construit între anii 1759 şi 1772. Sub infuenţa barocului francez s-a proiectat şi o grădină cu motive geometrice şi fântâni arteziene. Atât exteriorul cât şi interiorul palatului poartă amprentele stilului baroc şi rococo francez. Clădirea a fost folosită în mai multe scopuri: în 1786 a funcţionat aici o tipografie, în 1920 o bancă, iar după restaurările din anul 1960 secţia de istorie a Muzeului judeţean. Din anul 1984, clădirea găzduieşte sediul secţiei de etnografie a aceluiaşi muzeu.

178_1265299722_01 (1)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.