Pe urmele lui George Enescu

„Mă trag din părinţi români şi m-am născut la Liveni, judeţul Dorohoi, în inima Moldovei… Locuiam într-o casă mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare. Şi acum mai văd ţăranii, în cămăşi albe, cu ilice albastre, cum cântau în asfinţit…
… Aceasta este cu adevărat ţara mea, iar imaginea ei am dus-o cu mine”
Astfel se mărturisea George Enescu în memoriile sale, plecat de pe aceste meleaguri, avea să cucerească lumea cu farmecul cântecului său, a viorii sale, a baghetei sale dirijorale.

  1. Casa memorială a lui Enescu de la Liveni din Judetul Botosani .

Aici , s-a nascut ( 19 august 1881 ) si a crescut George Enescu  . Casa este refacuta  complet Este o casa mică cu pridvor de lemn vopsit, ce  găzduieşte din 1968 un muzeu care prezintă atmosfera copilăriei lui George Enescu :
Mobilier aparţinând părinţilor, scoarţe moldoveneşti, atinse de patima vremii, cuptorul pe care s-a născut genialul muzician, fotografii de familie şi nu în ultimul rând obiecte care i-au aparţinut : o vioară de jucărie, pianina la care a început să cânte Enescu și trusa de culori pentru desen împreună cu mai multe desene .

   

     2.  Vila Luminis – Casa memoriala George Enescu din Sinaia :

Legatura cu Familia Regala , ( fiind foarte apreciat de Regina Elisabeta -Carmen Sylva) si desele vizite pe care le facea la Castelul Peles , pentru a sustine recitaluri l-a facut pe George Enescu ca din banii câştigaţi în primul său turneu în America să-şi construiască aici, între 1923 şi 1926, o casă după planuri proprii, cu ajutorul arhitectului Radu Dudescu. A denumit-o Vila Luminiş, datorită luminişul dintre brazi în care se află ea.

În următorii 20 de ani, până în 1946, când a părăsit România definitiv, în perioadele dintre turneele sale în Europa şi America de Nord, Enescu a revenit periodic la Sinaia pentru a se dedica, cel puţin o lună pe an, creaţiei artistice. La Sinaia a compus si o parte a creatiei sale, printre care se regăsesc Rapsodiile Române și un tablou din actul al II-lea din opera Oedipe .

   

  1. La Conacul Tescani , in judetul Bacau  , s-a născut Maria Cantacuzino-Enescu (pe numele ei de fată Rosetti-Tescanu). După ce s-a îndrăgostit de Maruca, George Enescu a venit aici adesea. A continuat să vină aici și după căsătoria cu Maruca , ( 1937 ) , fiind atras de peisajele idilice, care l-au inspirat și pentru a definitiva opera Oedip (pe care i-a dedicat-o soției sale).

Maria Cantacuzino-Enescu a donat conacul în 1947 pentru a deveni aşezământ cultural. În 1980 aici a fost inaugurată “Casa Memorială Rosetti – Enescu”, funcționând sub diferite nume până în 2007 când a devenit secţie a Muzeului Naţional “George Enescu”.

  

        4.  Cea mai impunatoare dintre casele compozitorului George Enescu este fara indoiala Palatul Cantacuzino din Bucuresti , de pe Calea Victoriei .

Palatul a fost realizat între 1901-1903 după proiectele arhitectului Ioan Berindei. la dorinta lui  Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost primar al Capitalei, prim ministru, şef al Partidului Conservator, poreclit ,,Nababul” datorită averii sale impresionante. Enescu a locuit împreună cu Maruca între 1945-1946 în casa din spatele palatului, destinată iniţial administraţiei clădirii. Însă ţinea concertele în palat, în aula care are o acustică deosebită. După moartea lui George Enescu în 1955, soţia sa a donat imobilul statului român, cu scopul înfiinţării muzeului dedicat memoriei compozitorului .

  

 

Te asteptam la Francrocar sa mergem impreuna pe urmele lui George Enescu  .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.