Portile de Fier / cu Francrocar prin Romania
Portile de Fier este numele unui defileu pe fluviul Dunăre. Face parte din granita dintre Serbia siRomânia. În sensul larg, reprezintă 134 km din cursul Dunării, în sensul mai îngust doar barajul hidroelectric din apropierea orasului românesc Orsova. Defileul Dunarii , se află între România în nord si Serbia în sud , punct in care fluviul separă Muntii Carpati de Balcani.
Iata cum se vad Muntii Carpati de pe malul sarbesc .
DEFILEUL DUNARII – cel mai lung defileu din Europa (134 km)
– cea mai mare amenajare hidroenergetica din Romania ( Sistemul Hidroenergetic si de naviatie Portile de Fier l )
– aria protejata cu cea mai mare diversitate etnica din Romania
Parcul National Portile de Fier se afla situat in partea de sud-vest a Romaniei , la frontiera de stat cu Serbia , ocupand o suprafata de 115.655ha .
– diversitate geologica si geomorfologica deosebita , fiind considerat un adevarat muzeu in aer liber
– diversitate bioloica mare –1668 specii de plante superioare si peste 5200 specii de animale
– urme de asezari umane din perioada paleolitica , mezolitica , neolitica – marturii care atesta istoricul locuirii : cetati , manastiri
O surpriza placuta este orasul Drobeta Turnu Severin , curat , cu strazi largi ce cad perpendicular pe Dunare sau merg paralel cu ea .
Orasul este situat pe malul stang al Dunarii , la iesirea fluviului din defileu , pe drumul european E70 ,a 220km sud-est de Timisoara , 113 km de Craiova si 353 km vest de Bucuresti . Orasul modern Drobeta Turnu Severin are o istorie relativ noua fata de alte orase ale Romaniei . Oras de negot pe Dunare , a aparut pe harta tarii in aprilie 1833 , ajunand pana in preajma anului 1900 unul din orasele moderne ale Romaniei .
Suntem acum in Oltenia si ne indreptam cu masina spre Craiova . De o parte si de alta a soselei lanuri de rapita si floarea soarelui se intind pe sute de hectare . Ne indreptam spre Bucuresti cu gandul la urmatoarea excursie