Povestea unui castel desprins din povești și drumul spre inima Transilvaniei

 Povestea unui castel desprins din povești și drumul spre inima Transilvaniei

Este un castel aparte desprins parcă de la Valea Loarei. Doar că este localizat în județul Alba și are o poveste impresionantă.

Undeva în județul Alba, într-o zonă extrem de pitorească, pe dealuri înconjurate de viță de vie pe malul râului Târnava, există un castel desprins parcă dintr-un basm sau de pe Valea Loarei. Uitat pentru multă vreme, aproape distrus pe vremea comunismului, Castelul Bethlen-Haller strălucește astăzi ca în vremurile de glorie.

Castelul cu patru turnuri, construit în stil renascentist, este astăzi parte din patrimoniul companiei Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vin din România. Noii proprietari l-au restaurat cu respect pentru tradiția acestui loc și l-au redat circuitului turistic.  

Având o formă rectangulară și patru turnuri circulare în colțuri, castelul din Cetatea de Baltă, cunoscut şi sub numele de Castelul Bethlen-Haller, a fost ridicat între anii 1615-1624 de către Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei. De-a lungul timpului, castelul a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc.

În perioada când a aparținut familiei Haller, a fost realizat și frontispiciul castelului. De-a lungul timpului, castelul a suferit stricăciuni și modificări, mai ales în perioada comunistă, când aici a funcționat secția de șampanizare în cadrul IAS Jidvei. Acest lucru a însemnat modificări importante în camerele interioare, au dispărut sau au fost distruse multe din obiectele originale, iar parchetul a fost folosit ca lemn de foc.

După anul 1989, castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat de familia Necşulescu, proprietarii companiei Jidvei.

Printr-un amplu proces de restaurare, prin care s-a urmărit îndepărtarea intervențiilor anterioare și evidențierea arhitecturii și simplității originale a spațiilor, familia Necșulescu a readus castelul la lumină, transformându-l totodată într-un simbol al mărcii Jidvei.

Actualii proprietari au restaurat castelul și au reușit să redea aerul medieval al castelului prin adăugarea de obiecte de decor corecte din punct de vedere istoric. De asemenea, castelul găzduiește o impresionantă colecție de ceasuri de perete.

Castelul Bethlen-Haller merită cu siguranță o vizită, așa că data viitoare când ajungeți în județul Alba luați-o pe drumul DJ 107 ce leagă orașele Târnăveni și Blaj.

Un proiect Automarket.ro

te asteptam la Francrocar sa vizitam Romania frumoasa impreuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.