Cladiri celebre in Bucuresti : Bufetul de la Sosea

Cladiri celebre in Bucuresti : Bufetul de la Sosea

Proiectat de arhitectul Ion Mincu (1852-1912) in maniera care avea sa consacre inceputurile unui stil traditional romanesc intrat in istorie ca stil neoromanesc , Bufetul de la Sosea a fost gandit sa fie pavilionul Romaniei la Expozitia Universala din 1889 de la Paris. Din lipsa de fonduri , constructia nu a putut fi realizata , insa in anul 1892 prin eforturile ministrului Lucrarilor Publice de atunci, PP Carp , Bufetul se realizeaza in Bucuresti pe Bulevardul Kiseleff si este dat in folosinta in scurt timp. Ion Mincu il numeste :’’ Bufetul de la Sosea ‘’ si devine in scurt timp locul preferat de boierii bucuresteni .

Din punct de vedere arhitectural , casa reprezinta o compozitie din doua corpuri , continuate cu corpuri  intermediare , toate fiind puse in valoare de un joc complex al acoperisurilor in mai multe ape ,invelite cu tigle ,dupa modelul locuintelor rurale subcarpatice boieresti de secol XVIII sau chiar mai vechi .

Constructia iese in evidenta prin foisorul corpului inalt dar si prin elemental de docarare ale fatadelor , folosind ceramica colorata in nuante de albastru si verde-ocru , cu elemente florale si geometrice de o mare frumusete . Sub cornisa , sunt trecute nume de podgorii renumite romanesti .

In anul 2000 , constructia a beneficiat de o restaurare majora care i-a redat stralucirea de odinioara . Din 2003 aici functioneaza Restaurantul Doina care incearca sa pastreze aerul specific Bucurestiului de alta data .

Casa Doina (La Sosea) – restaurant romanesc Bucuresti

In  2020 vino la FRANCROCAR sa vizitam Romania frumoasa impreuna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.