Enisala locul de unde rasare Romania

Enisala locul de unde rasare Romania

La aproximativ 300 km de Bucuresti  , aproape 3 ore si jumatate de mers cu masina , in judetul Tulcea  , se afla localitatea Enisala , locul de unde rasare Romania .Numele localitatii , de origine turca inseamna “ Satul Nou “ .

La Enisala gasim un tinut de o frumusete salbatica , un amestec de ape , stuf , coline impadurite  si pasari salbatice .

Cand ajungeti la Enisala , urcati mai intai colina catre ruinele cetatii vechi de 7 veacuri .

Ridicata la sfarsitul secolului al XIII-lea – inceputul secolului al  XIV lea de puterea bizantina si de cea comerciala genoveza , abandonata apoi de catre turci , cetatea s-a ruinat , insa a ramas singura cetate medieval din Dobrogea  .

Reconstruita partial si cu un drum de acces ce ajunge pana la poarta de intrare , este pregatita sa-si redobandeasca gloria de odinioara .

La 50 de kilometri de Enisala sunt vestitele  manastiri: Celic Dere, Saon si Cocos.Daca o luam spre Jurilovca , putem strabate lacul Razelm si de aici ajungem la Gura Portitei unde delta se impleteste cu imensitatea marii .

In luna mai , peisajul din Enisala parca ia foc ; in rezervatia natural de la Enisala , la poalele cetatii , pe suprafete intinse infloreste  bujorul salbatic romanesc ,specie protejata prin lege . Este o imagine de o frumusete rara .

Rezervatia Padurea Bujorului de pe versantul sudic al Dealulul Bujorului din Podisul Babadag.

Merita sa mergi acolo deoarece este atat de frumos incat nici nu stii unde sa-ti muti privirea, mai ales in perioada in care infloreste bujorul de padure, de aici fiind si numele de Padurea Bujorului.Suprafata ei este de aproape 51 de ha si a fost declarata rezervatie naturala botanica pentru padurea de tip submediteraneean care adaposteste o multime de specii de pasari si animale pe cale de disparitie, dar in special datorita soiului de bujor salbatic care creste in libertate.

Bujorii din Podisul Babadagului sunt considerati vulnerabili, fiind foarte rari, de aceea au fost inscrisi in Lista Rosie a Plantelor  Superioare din Romania, fiind ocrotiti de lege. Un motiv in plus sa ii vezi.

 Francrocar Rent a Car va insoteste cu drag in destinatii de vis in Romania .In 2020 te asteptam la Francrocar sa vizitam impreuna Enisala locul de unde rasare Romania .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *