KILOMETRUL ZERO BUCURESTI ( prima parte )

KILOMETRUL ZERO BUCURESTI ( prima parte )

La începutul anului 1937, municipalitatea capitalei a hotărât instalarea la kilometrul zero al Bucurestiului, a unui monument numit Piatra Miliară. Monumentul urma să fie alcătuit dintr-un bazin circular cu o roză a vânturilor având între raze numele și stemele provinciilor României.

Monumentul Kilometrul zero localizat în centrul Bucureștiului,  în fața Bisericii Sf. Gheorghe Nou, a fost conceput de arhitecții Horia Creangă și Ștefan Niculescu și materializat de sculptorul Constantin Baraschi în 1938.

Monumentul de la Kilometrul 0 este o roză a vânturilor, între razele căreia sunt gravate denumirile principalelor provincii istorice românești: Ardeal, Banat, Basarabia, Bucovina, Dobrogea, Moldova, Muntenia și Oltenia. În centrul rozei, sculptorul a plasat o sferă încinsă pe circumferință cu un brâu pe care sunt reprezentate semnele zodiacului, iar pe lateralele de piatră ale micului bazin în care stă puțin scufundată roza sunt săpate denumirile unor orașe ale României și distanțele, pornind din Kilometrul 0 până la ele.

Cum după sfârșitul războiului începe perioada comunistă ,în 1952 sfera a fost demontată și bazinul circular a fost acoperit cu pământ.

După Revoluția Română din 1989 monumentul a fost restaurat conform situației descoperită in situ, și inaugurat pe 9 iunie 1998, în timpul Lunii Bucureștilor.

Tot la KILOMETRUL ZERO , se afla Biserica Sfântul Gheorghe Nou , ctitorie a voievodului Constantin Brâncoveanu.

În curtea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București s-a aflat, din anul 1830, prima librărie românească a lui Iosif Romanov, având un mare rol în realizarea solidarității culturale și spirituale a românilor, dorință testamentară a marelui și luminatului voievod român.

La cativa pasi , spre Piata Universitatii , se afla PALATUL SUTU

Aceasta mica perla arhitecturala de la km 0 al Bucurestiului a fost edificata in perioada 1833-1835 , dupa planurile arhitectilor Conrad Schwink si Johann Veit , la comanda Marelui Postelnic Costache Gr.Sutu , un nepot de frate al domnitorului Moldovaei ,Mihail Sutu al II-lea .

Vreme de aproape jumatate de veac, pentru eleganta lui unica in epoca , dar si pentru s[lendoarea evenimentelor pe care gazdele le organizau acolo , palatul a fost centrul vietii mondene a Bucurestiului .

Sezonul de baluri al orasului era deschis aici in fiecare an , in luna februarie . Insusi Regele Carol I il vizita adesea ,la petrecereadin noapte de Revelion .

Palatul isi impesioneaza de la inceput oaspetii cu magnifice porti de intrare si peron acoperit de o ampla marchiza metalica .Pe frontul de deasupra ei , sunt arborate armoariile familiei ,intr-o stranie combinatie .

Interiorul , amenajat la 1862 dupa proiectul sculptorului si decoratorului Karl Stork este original si rafinat. O scara larga ,impartita in doua rampe de la jumatatea ei , se opreste in stralucirea unei imense oglinzi de Murano .

Palatul Suţu a devenit noul sediu al Muzeului Municipiului Bucureşti începînd cu anul 1956. Restaurat între anii 1956 şi 1958, palatul se deschide pentru public la 23 ianuarie 1959.

In anul 2020 va asteptam la Francrocar sa vizitam Romania frumoasa impreuna .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.