I Giardini di Zoe

I Giardini di Zoe si Arboretumul Simeria

Daca sunteti in cautare de noi locuri in care sa mergeti in weekend , daca v-ati saturat de Valea Prahovei si vreti sa petreceti cateva ore in mijlocul naturii , in peisaje de vis ,aflate in tara noastra , puneti pe harta turistica si Hunedoara .La 4 ore de mers cu masina din Bucuresti si la numai 100 km de Sibiu,  puteti vedea  un parc dendrologic, al treilea ca marime din Europa.

  Arboretumul Simeria, numit colocvial și Parcul Dendrologic Simeria, cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice și autohtone din România, într-un ansamblu peisagistic deosebit. Rezervația se întinde pe o suprafață de 70 ha, colecția dendrologică fiind formată din peste 2.200 specii, clasându-se astfel pe locul trei în Europa și pe locul 11 în lume, conform Enciclopediei Britannice.

Arboretumul Simeria este Rezervație dendrologică și peisagistică cu valoare de unicat pentru patrimoniul național. Rezervația este una dintre cele mai importante de acest fel din Europa Centrală şi de Sud-Est, fiind la origine un parc ce înconjura, în anii 1700, Castelul Gyulay.

  Arboretumul prezintă o deosebită importanță botanică, forestieră, peisagistică și didactică.

Drumul ne duce exact în poarta rezervației, mai exact în parcarea din fața porții.Nuferii de pe lacurile din poienițele parcului ne transpun într-o veritabilă grădină japoneză, iar podurile și podețele din lemn masiv ne amintesc de trăinicia construcțiilor din Evul Mediu.

La 8 km de Arboretumul din Simeria ,în satul hunedorean Banpotoc de pe valea Mureşului, între Deva şi Simeria, există o splendidă grădină care poate fi numită, pe drept cuvânt, raiul pe pământ.

„I Giardini di Zoe”, o grădină botanică în miniatură, a fost amenajată pe o suprafaţă de aproape trei hectare după modelul unei grădini aristocratice din Italia iar  proprietarul acesteia, Giovanni Salvatelli, originar dintr-o zonă deluroasă din centrul Italiei, a adus din ţara sa plante pe care le-a aclimatizat în grădina căreia i-a dat numele nepoatei sale, Zoe. După o muncă de un deceniu şi jumătate, a realizat un ansamblu peisagistic care aminteşte de Toscana şi a demonstrat că şi România ar putea arăta, cu mai mult efort şi interes, ca o ţară occidentală, atunci când omul sfinţeşte locul.Grădina se întinde pe o suprafață de 3.5 ha. Alei, terase, vase mari din piatră, fântânile plasate pe Aleea celor trei fântâni, o specie de arbore care amintește de chiparoșii italieni,toate iti dau senzatia unei veritabile gradini din Italia .

In anul 2020 te asteptam la Francrocar Rent a Car Bucuresti sa vizitam Romania frumoasa impreuna .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.