Dambovita este unul dintre cele mai complexe si interesante judete din Romania, atat din punct de vedere istoric, cat si din punct de vedere al reliefului. Este unul dintre putinele judete dispus in 3 trepte de relief: campie, deal si munti, ceea ce il face o destinatie turistica deosebit de atractiva. Cu muntii Bucegi in nord, o  multime de dealuri care brazdeaza centrul judetului si o campie intinsa in sud, a reusit de-a lungul timpului sa contureze o multime de obiective turistice de neratat.

Iata cateva din atractiile acestui judet :

Curtea Domneasca 

Aflata in Targoviste, la doar o ora si jumatate de Bucuresti, Curtea Domneasca este un ansamblu cu constructii ce dateaza din secolul XV. Aici vei putea descoperii Turnul Chindiei ridicat de Vlad Tepes, Palatul Domnesc si Biserica Sfantul Vineri. Tot aici regasim Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti.

 Lacul Bolboci – ”Marea din Bucegi”

Lacul Bolboci este marea de la munte a judetului Dambovita, un lac de acumulare care isi croieste drum prin padurile dese. Aflat  aproape de limita judetului Brasov, fiind parte din drumul catre munte. Pozitionarea sa la o altitudine impresionanta de 1438 de metri face ca acest lac sa fie amplasat la cea mai mare inaltime din Romania.

Lacul Bolboci (sau „marea din Bucegi”) este un lac de baraj artificial în Masivul Bucegi, pe râul Ialomița, în spatele barajului Bolboci, cu un volum util de 17,9 milioane m³. În lacul Bolboci se varsă și râurile: Blana, Nucet , Bolboci și Plaiul Mircii .

Cabana Bolboci se află pe malul lacului și a fost construită în 1928. Până în 1971 putea fi folosită doar vara, pentru ca nu avea sobă și nu era acoperită cu tablă. Este la o distanță de 8 km de Sinaia și la 10 km (2 ore de mers) de Peștera Ialomiței.

Manastirea Dealu

Cel mai popular loc din Targoviste este fara indoiala Manastirea Dealu.  Acest loc este o fila de istorie, pe care au scris-o mai multi domnitori romani printre care Alexandru I Aldea, Mircea cel Batran, Radu cel Mare sau Mihai Viteazul.

 • Mănăstirea a fost ctitorită de Radu cel Mareîn anii 1499-1501.

 • Construcția ansamblului a fost terminată în timpul domniei lui Vlăduț Voievod, între 1510și 1512.

 • Aici călugărul sârb Macarie a instalat prima tiparniță din țările române, din ale cărei teascuri a ieșit în 1508 prima carte, un Liturghier.

 • În 9 iunie1598 Mihai Viteazul a depus în biserica mănăstirii jurământul de supunere față de împăratul Rudolf al II-lea.

 • Matei Basarab a adus aici tiparnița de la Govora în 1644.

 • Prima traducere cunoscută în limba slavonă a lucrării Imitatio Christi, datorată boierului cărturar Udriște Năsturel, cumnatul domnitorului Matei Basarab, a fost realizată și tipărită în secolul al XVII-lea, la Mănăstirea Dealu.

 • În 1863mănăstirea de călugări a fost secularizată.

 • În 1877fosta incintă monastică a fost transformată în lagăr de prizonieri.

 • În perioada 1879-1883a funcționat aici o școală divizionară de soldați, înlocuită între 1890 și 1891 de un depozit de muniție.

 • Din 1902fosta mănăstire a servit ca școală a copiilor de trupă

 • Între 1912și 1940 ea a adăpostit Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, unde a studiat și Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul naționalismului-creștin românesc

Biserica manastirii , Biserica Sf. Nicolae, singurul corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu, este unul din cele mai importante monumente ale evului mediu din Țara Românească , Pronaosul bisericii adăpostește mormântul lui Radu cel Mare și racla cu capul lui Mihai Viteazu

 

Palatul Brancovenesc din Potlogi

Loc tare pitoresc, comuna Potlogi! Iar din Bucuresti sau Targoviste se parcurg aproximativ 50 de kilometri. In vremurile de demult, Potlogiul l-a inspirat pe domnul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu sa ridice in localitate un frumos palat. Nu o spunem doar noi, dar si inscriptia de pe fatada palatului care aminteste de cel care a inaltat acesta cladire in anul 1698. Un adevarat ansamblu arhitectural, aproape la fel de frumos ca Mogosoaia.

Pestera Ialomitei

Printre atatea obiective turistice in Dambovita, faceti o oprire si la Pestera Ialomitei, poate una dintre cele mai vizitate caverne.

Se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni, județul Dâmbovița, pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomița, la o altitudine de 1.530 m.

Din cei 480 de metri lungimea pe care se intinde pestera, numai 400 sunt accesibili turistilor purtati prin galerii si sali. Daca vreti sa ajungeti aici o puteti face foarte usor din localitatea Moroeni, fiind sculptata in Cheile Ialomitei, la o inaltime de 1530 de metri, pana la care veti avea ceva de urcat. Tot aici se afla si Manastirea Ialomitei, un monumnet istoric ctitorit in secolul al XVI-lea de voievodul Mihnea cel Rau.

  Pestera Ialomitei 

In 2020 te asteptam la Francrocar Rent a Car Bucuresti sa vizitam impreuna Romania frumoasa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.